Velkommen - Legens Dag 2015

I FDF møder vi børn og unge med fantasi, fællesskab og en kristen holdning til livet. Vores kerneaktiviteter er bl.a. friluftsliv, musik og leg.

Bliv medlem

Vintage tema

Årets leg 2017 er en del af et vintage tema.

I FDF er der en tendens til at vi altid skal overgå os selv, men nogle gange har de mest enkle lege den største e ekt.
I denne del af hæftet vil du blive præsenteret for Vintage-temaet, en tilgang I kan bruge til præge jeres Legens Dag.

Derudover vil du også blive præsenteret for en masse eksem- pler på lege og aktiviteter, men fælles for dem alle, er at du allerede kender dem.
Vi har nemlig valgt at have fokus på de gamle klassikere, som mange ledere selv legede da de var pilte. Der er ingen udløbsdato på leg, det handler blot om at tillægge dem engagement og liv - og husk at involvere dem, der faktisk kan huske den grå skjorte, KortOgGodt-kassen og de gode, gamle røverhistorier.

Forhør dig i kredsen om hvad andre ledere lavede da de var børn. Hvordan ville en gammeldags byfest se ud?
Blev der leget fælleslege som fangelege, dåseskjul.
Var der aktiviteter hvor man kan gå til og fra? Fx Fiskedam eller Det Muntre Køkken, Slå Søm eller Hinkeruder.

Eller fik man præmier i div. konkurrencer som fx torvtrækning, armlægning eller andre styrkelege, hvor forældrene rigtig kunne blive involveret?
Årets Leg passer perfekt ind her, både som konkurrence men også som enkeltstående aktivitet. Fælleslege er rigtig gode til at skabe kontakt med andre, samt give fællesskabfølelse. Kald forsamlingen sammen, annoncer dagens program og lad publikum heppe med.

Gå eventuelt på www.Legedatabasen.dk og bliv inspireret! Der ligger helt sikkert lege, du aldrig har leget før!

TIP! Gør dagen federe ved at klæde jer ud! Så gå i klæd-ud-kassen og nd de gamle skjorter, de vige bukser og den gamle forbundsdragt frem. En sjov idé kunne for eksempel være at lave FDF, som man gjorde det i 1902, hvor FDF kun var en drengeorganisation. Dette betyder, at alle skal ligne drenge med eksempelvis vandkæmmet hår og overskæg.

 

Aktiviteter tiltænkt det almene møde eller ”Tag-en-ven-med”-mødet

STEARINDRYP

Det har alle forældre prøvet, da de var børn! Frem med kopperne, en sjat vand og masser af stearinstumper!

Materialer 
Kopper med vand i bunden, stearinlysstumper i forskelli- ge farver, tændstikker.

Fyld vand i bunden af koppen. Vælg en stump stearinlys. Tænd ild til denne og dryp stearinen ned i vandet til der er dannet et ot mønster. Bliver den holdbar nok, kan det eventuelt sættes på skjorten.

 

BYG EN DÅSOFON

Materialer 
Minimum to rene konservesdåser, tape, hammer, søm, snor, saks og målebånd.

Brug hammer og søm til at slå i dåsernes midte. Opmål fx re meter snor og træk snoren igennem hullerne. Bind en god knude, der ikke glider igennem hullet, fæstn’ eventuelt med lidt tape på indersiden. Test nu jeres dåsofoner. Stil jer med re meters afstand, eller indtil snoren er spændt stramt ud imellem jer. I kan nu skiftes til at lytte og tale, men husk at hold snoren stram!

TIP! 
Kan dåsofonen forbedres eventuelt med større dåse eller tykke- re snor? Er der skarpe kanter på dåsen, så dæk disse med tape.

 

USYNLIG BLÆK

Så man rigtig kan skrive hemmelige kærestebreve!

Materialer
Pensler, papir, kop, citroner og eventuelt strygejern.

Pres saften fra citronerne ud i en kop. Dyp penslen i saften og skriv eller tegn din hemmelige besked.
Efter en fem til 10 minutter vil saften vær tør og dermed forsvundet. Modtageren af beskeden skal nu varme den op, ganske forsigtig, fx med et strygejern eller over et stearinlys. Beskeden vil nu langsomt blive synlig igen.

 

RØVERHISTORIER

Materialer
En gammel leder fyld med gode røverhistorier! Eventuelt tæpper og kakao.

Som en god afslutning på dagen, eller i forbindelse med andagt, kan det være godt at sætte tempoet lidt ned, for eksempel i forbindelse med en god historie.
Find kredsens bedste historiefortæller, og lad ungerne høre om mærkelige, sjove eller spændende oplevelser, som FDFere har haft før dem, eventuelt krydret med lidt overdrivelse. 

 

PAPIRSFLY-RACE!

En simpel og nem aktivitet, som alle kan være med på - store som små.

Her handler det naturligvis om at få så mange voksne og børn som muligt til at lave deres eget personlige vinder-papirs fly og deltage i racet.

Materialer Masser af papir, evt i farver. Sakse, tuscher og blyanter.

Lav en ”flystation” , hvor børnene kan sidde og tegne og klippe deres personlige fly. Hjælp ungerne med at designe deres y, så det er let genkendeligt. Husk at der skal skrives tydeligt navn på, så yet kan kendes fra de andre.
Lav eventuelt et træningsområde, hvor man kun må skyde med papirs y, så der ikke er nogle brækkede vinger inden det store race.

Annoncer til større arrangementer
Husk at annoncere dagens program løbende, så børnene har mulighed for at nå over og lave deres vinder y inden konkurrencen starter. Hav eventuelt også ledere rundt på pladsen, der tilbyder børn at deltage.

Racet – Hvem kan nå længst?

Materialer
Et afspærret område på for eksempel 10x10 meter, som ikke må betrædes. Målebånd. Markering af baglinje, hvor deltager- ne står.

Markér banen og henvis deltagerne til baglinjen. Alle deltagere skal nu stille op med lidt mellemrum, så yene ikke kolliderer.
Husk at forklare reglerne en ekstra gang: Det fly, der når længst, har vundet. Fly, der lander udenfor banen, er diskvalificeret. Når to fly lige langt, er der omkamp mellem disse. Det er forbudt at snyde ved eksempelvis at puste, skubbe og forskrække modstanderen.

Er der mange børn, kan man med fordel lave to runder og lade vinderne dyste mod hinanden.
Når runden er slut, kan børnene hente deres y på banen igen, men vær forsigtige, så der ikke bliver trådt på andres y!

TIP! Lav eventuelt fleere konkurrencer med y. For eksempel ”Hvem kan flyve igennem en hullahopringsbane?”, ”Hvem kan flyve længst på færrest kast, lave saldoer i luften og så videre?”. Kun fantasien sætter grænser.